The Freedom Theatre

Denne uken har Ahmed Tobasi fra The Freedom Theatre vært på besøk i Trondheim. Han har hatt appell, workshop, foredrag og teater forestilling løpet av sitt opphold i regi av sin turne “Art As Resistance”.

The Freedom Theatre er et teater i Jenin flyktningleir i Jenin på den okkuperte Vestbredden i Palestina. Teateret har turnert i både Europa og USA med forestillingene sine og høster stor internasjonal anerkjennelse. Sist ved at de ble tildelt Dramatikerforbundets Solidaritetsstipend 2023.

Tekst fra event:

“The Freedom Theater jobber under svært vanskelige forhold og ble direkte berørt av det israelske angrepet på Jenin for en knapp måned siden. Vi er derfor ekstra takknemlige for at de tross alt likevel tar turen til Norge og Trondheim for å fortelle historien sin. Arbeidet deres har gjort Jenin flyktningleir kjent både i Palestina og internasjonalt for innovative og tankevekkende teater- og medieproduksjoner. De har skapt en generasjon kunstnere og ledere som en dag vil stå i spissen for den palestinske frigjøringsbevegelsen.”

Foredrag:

Tekst fra event:

Ahmed Tobasi forteller om The Freedom Theatres arbeid lokalt, nasjonalt og globalt. De bruker teater som et fredelig og kulturelt våpen mot okkupasjonen. Både ved at teateret er en plattform for å fortelle verden om hva som skjer i Palestina, og ved at de bruker teateret konkret, både sosialt og kulturelt i det daglige livet i flyktningeleiren. Teateret arrangerer både lokale og internasjonale teaterfestivaler og har mottatt en rekke priser for arbeidet sitt.

Vi vil også få høre om sist måneds angrep på Jenin og teateret, hvordan det er å jobbe under disse forholdene, og hva som gir håp for et fremtidig fredelig Palestina.

Teater forestilling: Here I Am

Tekst fra event:

Basert på Ahmed Tobasi`s liv har den prisbelønte forfatteren Hassan Abdirazzak levendegjort en ung palestinsk manns jakt på den sanne betydningen av frihet. Vi blir tatt med inn i en personlig og politisk fortelling om okkupasjon og motstand, frykt og heltemot, et liv gjennom kunsten og kampen for frigjøring. I et tidsrom som strekker seg over den første og den andre palestinske intifadaen, følger vi hovedpersonens transformasjon fra bevæpnet motstand til scenekunst, og hans flukt fra Vestbredden til Norge og deretter tilbake igjen.

Ahmed Tobasi gir et innblikk i hvordan det er å vokse opp i en palestinsk flyktningleir, stå foran i brigaden med maskingevær, håpløs kjærlighet, og et møte med Norge. En miks av humor og blodig alvor.

Foto: Cecilie Hagen

ANDRE NYHETER FRA NABOLAND